Yeni Dünya için Yeni Beceriler Geliştirme Zamanı

Endeavor Turkiye
3 min readJun 10, 2020

--

Yedinci haftanın “İş Dünyası Değişime Nasıl Uyum Sağlıyor” Endeavor Webinarı; Eski TÜSİAD Başkanı, Allianz Sigorta A.Ş. ve Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Cansen Başaran-Symes’ın katılımı ile gerçekleşti. Cansen Hanım ile teknolojinin gidişatı ve insan, hayvan, çevre konularında farkındalık uyandırması gereken bu dönem üzerine umut verici noktaları konuştuk.

Konu sağlık olduğunda en güçsüzümüz kadar güçlüyüz. Bu yolda dikkate alınması gerekenler insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre. Bundan sonrasında hayvanlar arasında ortaya çıkmış bir salgının insan hayatını nasıl etkilediği, çevreye duyarlı mimarinin önemi, yaşam alanımızı çevreleyen yeşil alan sıklığı gibi konuları göz önünde bulundurarak devam etmeliyiz. Birey sağlığı dışında kendi ekosistemlerimiz de sağlıklı bir şekilde ayakta tutmaya çalışmalıyız. Sosyal hayatta da yeni bir protokol benimsenecek olması büyük bir mercek, kafa yoracağımız unsur hem bireysel hem toplumsal yaşamımızın ilerleyişi olacak.

Liderlerin açık ve net iletişimi fazlasıyla hayati; çünkü şu anki durumla bizi bundan iki ay önce evlere yollayan tablo ile aynı değil. Şu an hayatımızın gün be gün parçası olan belirsizlikten ziyade dünya çapında bu salgın sonrası yaşanacaklar hepimizi fazlasıyla meşgul edecek. Herkes bu dönemde kendinden başlayarak içinde bulunduğu sektörü, ulaştığı hizmet ve müşterileri, tedarik zincirinin baştan sonuna her bir kademesini gözden geçirmeye odaklanmış durumda. Sadece çevre ve sağlık algısı yükselmiş şirketler olarak değil, hepimiz koşulları değişmiş bir iş hayatına adım atacağız; hem iş yapış şekli, hem kurumlar, hem de kişiler bazında.

Takip eden yıllarda başrol karakterler bilim insanları ve girişimciler diyebiliriz; değişimi onlar şekillendirecek. Bundan sonraki dönemde bilimde muhtemelen bugüne kadar gördüğümüzden daha hızlı ve etkili gelişmeler takip edeceğiz. Girişimciler için ise iş dünyasında hiçbir sınır kalmadı, bu endişelenecek bir şey değil, bu bir fırsat; umutlu olunmalı. Girişimciliğin ne getireceği üzerine eğilinmeli. Duruma karamsar bakmaktansa “Normalde dünyanın bir diğer ucunda yapılan ve katılım sağlamanın imkansız olduğu toplantılara bile erişim var” bakış açısı önde tutulmalı. Dünyanın inovasyona en açık dönemindeyiz; herkes yaptığı iş günümüz şartlarında ikinci planda kalmışsa farklı kanallara yöneliyor, müşteriyle bağını koparmamaya ve yeni değer yaratmaya çalışıyor. Girişimcilerin senelerdir bildiği ve konuştuğu şeyler bugün “yeni dönem becerileri” olarak adlandırılıyor.

Bir süre her şey durduğu için sınırlar belliydi ve bazı şeyleri bir süreliğine düşünmek gerekmedi. Şimdi iki ay geçti, geri dönüş nasıl olacak? Ülke çapında geri dönüş hızla gerçekleşecek, dijitale ayak uydurabilmiş olanlar nispeten şanslı; onların ofise dönüş konusunda daha temkinli davranma seçeneği ve zamanı var. Nakit yönetimi hayatta kalma dönemi için önemli bir unsurdu, şimdiki öncelik normale dönüş sürecini yönetmek, yeni düzen üzerine düşünmek ve yaptığımız işlerin bu düzen içinde nasıl bir rol oynayacağımızı araştırmak. Neyi kapatacağım, harcamalarımı nasıl kısacağım değil, hangi kısımları işletmeye devam edip geliştirmeliyim; değer yaratan her ürün bu soruyu soran kurumlarda yer bulur.

Teknolojinin farklı boyutları üzerine düşünülmesi gerek. Teknoloji acaba bu yeni dünyada hangi amaç için kullanılacak? Üretkenlik için mi? Daha iyi bir dünya için mi? Bir yandan da çok tartışılan bir konu; teknoloji bireysel alanımıza ne kadar girecek ve sağlığı da kapsayabilecek mi? Herkes bilgi ve veri toplamaya biraz ara verip kendine vakit ayırabilmeli, hafta sonları kendini yavaşlatmaya uğraşmalı, günün belli bir saatinden sonra iş yapmayı ve hatta webinarlara katılmayı kesmeli. İnsanlar hobilerini bile durdurdu ama çok da fazla uzaklaşılmaması daha doğru; çünkü bu durum diğer krizlerle karşılaştırılabilecek nitelikte değil, kriz üstü ve kriz ötesi bir durum. Aylardır da konuşulduğu gibi, yarın ne olacağını kestirmek imkansız. Tahmin yapmaya zaman harcayıp, bir senaryoyu benimseyip onu beklemek yerine; hızlıca adapte olup, kısa dönemi okuyup ona göre pozisyon alma taktiği geri dönüş süreci için de faydalı olacaktır.

Bu yazı Endeavor Ekibi’nden İdil Ertürk tarafından derlenmiştir.

--

--

No responses yet