Televizyonunuzu Kapatın!
11 Mayıs 2020 tarihinde Global Innovation Fund (GIF) Yönetim Kurulu Başkanı Sal Giambanco beraberliğinde gerçekleştirilen “Special Edition Power Hour with Sal Giambanco” webinar’ında; telaşlı bir tutumun zarar verme potansiyeli, ekip üyelerinin doğru pozisyonlarda olmasının önemi ve pandemi sonrasına hazır olmak için üzerinde durulması gereken bazı noktalar üzerinde duruldu. Webinardan önemli noktaları aşağıda paylaşıyoruz.
● Pandemi telaşını bir kenara bırakın! Medya ile takıntılı olmayın, Bu sizi işinize odaklı olmaktan alıkoyar. Biz sağlık uzmanları değiliz, iş insanıyız. Eğer tedavi ve aşı konularını sık düşünüyorsanız kendi işiniz üzerine yeterince düşünmüyorsunuz demektir, saniye başı doğan fırsatları kaçırma olasılığınız yüksek demektir. Şu an sizin kesintiye uğrayabilecek işlerin takibini yapmanız gerekiyor.
● Panik, şirket kültürüne zarar verir! Sadece ilk tepki olarak değil, her yeni gelişmede birinci öncelik sakin kalmak ve öncelik belirlemek olmalı. Birçok konuda belirsizlik var. Belirsizlik her zaman vardı; fakat normal dönemde her şeyi kontrol altında tutmak daha kolaydı. Hareket alanını kısıtlamaya başlayan bir belirsiz durumunda, kriz öncesi girişimci ile aynı kişi olmayı beklemeyin. Hangi roller yürütme ve çözüm aksiyonlarını gerçekleştiriyor? Rakipleriniz neler yapıyor, işlerine ve markete nasıl yetişiyorlar? Organizasyonunuzun temel rolleri neler, hangi aksiyonları almalı, ve neleri stratejik öncelik yapmalısınız?
● Doğru insanlar doğru rollerde mi? Her ekip üyesinin pozisyonunu analiz edip, doğru yerlerde olup olmadıklarını kontrol etmek için uygun bir zaman, hatta yapılması çok büyük önem arz eden bir konu ve bu konuda çok iyi bir stratejik düzenleme yapılabilir. Bunu yaparsanız ekip üyelerinizin %10 — %20 civarının doğru rollerde olmadığını fark edeceksiniz, üstüne üstlük bu yanlış atanan işlerin bir kısmına muhtemelen ihtiyacınız da yok. Sıradanlığı tolere etmek yetkin çalışanların eforlarını yok sayar, sıradanlığı ödüllendirmek ise yapılacak en kötü şeylerden olur.
● Herkes evdeyken güven nasıl elde tutulur? Birden fazla jenerasyon evde. Ekip moralini uzaktan da olsa yüksek tutmaya odaklanılmalı. Her çalışanın yürütme stratejisine doğrudan nasıl bir katkısı olduğunu görebilmesi gerek. “Benim rolümün şirketin başarısına katkısı nedir?” sorusuna yanıt bulabilmek motivasyonu olumlu yönde ve direkt etkiler. İş kişisel motivasyonu koruma noktasına geldiğinde de “Hangi becerileri geliştirmek üzerine uğraş veriyorum?”, “ Problemlerle nasıl başa çıkıyorum?”, “Ne tür yeni alışkanlıklar edindim?” sorularına yanıt aramak sizi zinde tutacaktır.
● Gelir elde etmeye devam edebilmek yeni iş modeliniz olmalı. Örneğin internet reklamlarını artırmak kaynakları korumak için yapılabilecekler arasında. Bu iş modelini uygulayacak “lider”in görev tanımı ise artık eskisi kadar keskin değil. Artık somut beklentileri karşılayan değil, en kısa zamanda en doğru kararı alabilecek kişiler öne çıkıyor.
Bu yazı Endeavor Ekibi’nden İdil Ertürk tarafından derlenmiştir.