Evrensel Tüketim Alışkanlıklarının Değişeceği Bir Döneme Giriyoruz

Endeavor Turkiye
3 min readMay 13, 2020

--

Endeavor Cuma Webinarları 6. haftasında Endeavor Girişimcisi ve Yönetim Kurulu Üyesi, Commencis Kurucu Ortağı ve CEO’su Fırat İşbecer’le sohbet ettik. Değişmesi muhtemel trendlerden, ayakta kalma ve günü kurtarma önceliğinden, dengelenme dönemi ve kolektif bilinçten bahsettiğimiz sohbetimizin önemli noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.

Bilançoyu, nakit akışını, gelir akışını iyi okumak gerek, eğer bilmiyorsanız bunları öğrenmek için şu andan güzel bir vakit olamaz, kalem kalem bütün masraf ve gelirlerinizin üzerinden geçin. Gelirler, giderler, varlıklar ve yükümlülükler; bu dördünün üzerinde durulmalı. Altı ay sonra sizi düzlüğe çıkaracak olanlar bunlar. İlk başta kendinizden tasarruf etmeniz gerek, gerekli sandığınız “olmasa da olur” harcamalarınız mutlaka vardır. Kasada olmayan para sizin sayılmaz; gelecekte alınacak tahsilatları yarı fiyatına şimdi toplamaya, elinizde kalmış envanterleri tüketmeye çalışın. Ticaret bunu gerektirir, özellikle eğer bu gelir oyunda kalmanızı sağlayacaksa ve kriz zamanı size yatırım yapmayı tercih edecek biri varsa sahada kalmaya bakın. Günü kurtarın.

2019 Nisan ayı uzun süredir dünya üzerinde 1 milyon dolar üzerinde birleşme ve satın alma gerçekleştirmeyen ilk ay oldu. Global ekonominin 2019 Şubat metriklerini 2021 Aralık’ta yakalaması bekleniyor, o da ikinci dalga olmadığı durumda. Her adımını doğru atmış olsa bile evrensel bir sağlık krizi sonucu gerçek potansiyeline ulaşamadan yok olmuş sektör ve şirketler bulunuyor. Hızlı pivotlarla bir konsolidasyon olacak ve pandemi döneminin sonunda çoğunlukla kutunun dışında düşünebilen karakterler ayakta kalacak.

Sokağa maskeyle çıkma, sosyal mesafe kurallarına uyma gibi davranış değişiklikleri ve dijital platformları geliştirme önceliğinin yanı sıra, evrensel tüketim değişebilir. Eskiden moda olan şeyler yeniden moda olabilir. İnsanların yalnız başlarına seyahat etmesi, dış mekan tatillerini tercih etmesi, benzin fiyatlarının düşüşünden yararlanması, sahili olan butik otelleri ve bahçesi olan restoranları tercih etmesi; belki daha küçük arabalar kullanmaya başlaması gibi değişikliklerden söz edilebilir. Konserler verilecek, sergiler açılacak, filmler gösterilecek ama salonların dolmaması ihtimali her zaman için gündemde. Kongre turizminden çok büyük bir gelir sağlanıyordu, artık kimsenin iki üç saatlik toplantılar için başka şehirlere uçmak istememesi anlaşılır bir durum olur. İnsanlar film kiralamak yerine film/dizi izleme platformlarında üyelik oluşturacak, market alışverişine çıkmak yerine internet üzerinden sipariş verecek… Tüketim alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler ve enteresan trendler görülmesi muhtemel.

Yeniden dengelenme dünyasında, yeniden dengelenme dönemindeyiz. En büyük ve tek öncelik bu koşullar altında ayakta kalmak. Ayakta kaldıktan sonra atacağınız çoğu adım pazar payınızı iki üç katına çıkarmak için birer fırsat haline gelecek, bu 10–15 senede bir elinize geçecek bir fırsat. Batmak üzere olan şirketler satın alınmaya başlanacak, ardından daha stratejik konsolidasyonlar da gelecek. Ufak pivotlarda sorun yok ama hızlıca sonuç almayacağınız, dikkatinizi dağıtacak işlere girmemeniz daha iyi olacaktır.

Bu krizle beraber insanların organizasyon ve hızlı hareket edebilme kabiliyetine aslında içgüdüsel olarak sahip olduğunu gördük. Kişilerin kendileri karar vererek karantinaya girebilmeleri, şirketlerin zorunda kalmadan haftalar önce evden çalışma sistemine geçiş çalışmalarına başlaması takdir edilesi ve gelecek için ümit verici. İnsanlar topluluk ruhunu korudu.

Kendinizle, aklınızla, vücudunuzla barışın ve kendinize uyan tarzdaki gelişim fırsatlarına yönelin. Bu dönemde normal zamanda direnç gösterilen alışkanlıklar için insan kendini ekstra zorlamamalı. Herkes kendine iyi gelecek şeyleri araştırmaya vakit ayırabilir, yemek yapmanın tedavi edici etkisini keşfetmek için güzel bir zaman mesela.

Bu yazı Endeavor Ekibi’nden İdil Ertürk tarafından derlenmiştir.

--

--